Hae MAPPAsta!

Löydät helposti eri tahojen tuottamia ympäristökasvatuksen ja kestävän kehityksen materiaaleja!

MAPPA.fi -ohjeet

Miten lisään omia materiaalejani? Kuinka parannan hakutulosta? Usein kysytyt kysymykset.

Mainosta MAPPAssa!

Jo on 20000 vuosittaista käyttäjää! Mainostuloilla kehitetään palvelua.

Nyt uutta MAPPAssa: Kokoa oma teemareppusi!

MAPPA on kestävän kehityksen ja ympäristökasvatuksen materiaalipankki, josta löydät jo yli tuhat materiaalia yli 200 eri tuottajalta. Mappa.fi -palvelun uudet lisäosat Teemareppu ja MOK-lisäosa mahdollistavat erilaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelun. Valmiit oppimiskokonaisuudet ovat kaikkien MAPPAn käyttäjien hyödynnettävissä. Teemareppuihin voi koota mitä tahansa MAPPAn materiaajeja ja MOK-työkalulla voi yhdistää useita eri teemareppuja samaan monialaiseen oppimiskokonaisuuteen.

Seuraavilla ohjeilla pääset hyvään alkuun!

Rekisteröityminen MAPPAan kannattaa

Rekisteröitymällä MAPPA.fi -palveluun pääset kokoamaan omia teemareppuja sekä lisäämään omia materiaalejasi muidenkin käytettäväksi.

Rekisteröidy näin:

-> Info (yläpalkissa)
-> Rekisteröidy palveluun
-> Täytä lomake (Saat kutsuviestin sähköpostiisi)
-> Tee käyttäjätunnus ohjeiden mukaan ja
-> kirjaudu palveluun käyttäjätunnuksillasi.

Vinkki: Mikäli lisäät materiaalia organisaatiosi (esim. koulusi tai edustamasi järjestön) nimissä, kirjoita tähän organisaatio. Jos taas haluat linkittää materiaaleja ja koota teemareppuja yksityisenä käyttäjänä – kirjoita ”organisaatio”-kohtaan siinä tapauksessa oma nimesi.

Huom! Kutsulinkin lähettäminen tehdään manuaalisesti ja vain arkipäivinä, joten varauduthan pieneen viiveeseen.

Luo teemareppu!

Valitse jokin omalle ryhmällesi ajankohtainen teema, kirjaudu MAPPAan (oikeasta yläkulmasta) ja valitse kirjauduttuasi Teemareput (yläpalkista)

1. Poimi reppuun haluamasi materiaalit

Etsi reppuun sopivia materiaaleja MAPPA:n hakutoimintojen ja selauksen avulla. Kun olet kirjautuneena MAPPA-ylläpitoon ja teet hakuja, näet hakutulosten yhteydessä reppukuvakkeen. Napsauttamalla reppukuvaketta ko. materiaali lisätään reppuusi. Yläpalkista näet reppuun keräämiesi materiaalien määrän ja voit jatkaa seuraavaan vaiheeseen poimittuasi kaikki haluamasi materiaalit.

2. Syötä repun nimi ja muut kuvaustiedot

Anna repullesi sen sisältöä kuvaava nimi (joka ei ole vielä käytössä). Kirjoita lyhyt kuvaus repun sisällöstä, lisää asiasanat ja muut kuvaustiedot. Tässä vaiheessa voit myös mm. määrittää materiaalien järjestyksen repussa ja valita repun kansikuvan (muista tekijänoikeudet).

3. Julkaise ja jaa reppu

Kun tallennat kuvaustiedot, reppu julkaistaan palvelussa. Julkaistu reppu saa pysyvän URL-osoitteen, joten voit helposti esimerkiksi jakaa linkin reppuusi sosiaalisen median palveluissa.

Vinkki: Voit myös kommentoida valmiita reppuja ja ehdottaa niihin sisältöjä (ei vaadi kirjautumista).

Lisää oma materiaali!

Onko sinulla omia materiaaleja, jotka haluaisit jakaa myös muille käyttöön? Linkitä ne MAPPAn kautta löydettäväksi!

Jos materiaalisi on jo verkossa, toimi näin:
-> Kirjaudu MAPPAan (oikeasta yläkulmasta)
-> Materiaalit (yläpalkissa)
-> Lisää uusi materiaali (painike ylhäällä oikealla)

Jos käytössäsi ei ole omaa verkkosivua, lähetä materiaalisi esim. pdf-tiedostona osoitteeseen maija.ihantola(at)luontokoulut.fi. Saat vastausviestissä materiaalisi verkko-osoitteen, jonka voit linkittää MAPPAan ylläolevan ohjeen mukaisesti.

MOK-työkalu

MOK-työkalun avulla voit suunnitella laajempia monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja yhdistellä useampia teemareppuja. Kirjaudu MAPPAan ja kokeile (linkki yläpalkissa)!

Hakuvinkkejä

Näiden vinkkien avulla tarkennat hakusi vastaamaan tarpeitasi:

Hakusanalla hakiessasi täsmennä hakua merkeillä + ja -, esim. +kissa +koira tuloksissa esiintyvät molemmat sanat, +kissa -koira tuloksissa esiintyy kissa mutta ei koira. Voit käyttää myös katkaisumerkkiä *, esimerkiksi haku muurahai* täsmää sekä sanaan muurahainen että muurahaiset. Jos haluat etsiä esimerkiksi tiettyä julkaisutahoa, otsikkoa tai tekijöitä, käytä tarkennettua hakua

Rajaa hakutuloksia rajausehtojen mukaan. Kunkin määritteen perässä näkyy aineistojen lukumäärä. Materiaalin luettelokortista näet kunkin materiaalin luokittelutiedot ja rajaukset linkkeinä, joista pääset muihin ko. rajausehtoa vastaaviin materiaaleihin. Linkin luettelokorttiin löydät “Siirry materiaaliin” -painikkeen vierestä.

Voit etsiä materiaaleja suoraan myös eri teemojen tai oppiaineiden mukaan ”Selaa materiaaleja luokituksen mukaan” –linkistä tai suosittujen hakujen mukaan etusivun alalaidan sanapilvestä.

Etusivun mainosten kautta löydät MAPPAn yhteistyökumppaneiden materiaaleihin. Mainostuotoilla kehitämme MAPPAsta entistä parempaa.

Tästä MAPPA.fi palveluun >

Näin teet oman teemarepun – katso ohjevideo!

MAPPA.fi -hakupalvelun avulla löydät verkosta helposti ympäristökasvatuksen ja kestävän elämäntavan taitojen oppimisen tueksi tarkoitettuja materiaaleja. Materiaalit ovat yli 200 eri tahon tuottamia. Palvelu toimii työkaluna ja tukena kouluille, päiväkodeille, luonto- ja ympäristökoulujen opettajille, järjestöille sekä muille ympäristökasvattajille. Materiaalin tuottajat saavat MAPPA:n kautta omat materiaalinsa paremmin esille ja laajempaan käyttöön. Palvelusta löydät mm. vinkkejä ulko-opetukseen, videoita, sähköisiä pelejä ja tehtäviä sekä tilattavia materiaaleja. MAPPA.fi -palvelu on monipuolinen, asioita eri näkökulmista tarkasteleva kokonaisuus, jonka sisällöt eivät noudata vain yhtä tiettyä ideologiaa.