Jakson sisältö

Jokapäiväisessä elämässämme löytyy ympäriltämme enemmän kemikaaleja kuin sitä äkkiseltään tulisi ajatelleeksi. Hiusten pesu, deodorantin suihkuttelu, siivous, pyykinpesu, ja monet muut toistuvat arkirutiinit tapahtuvat useimmiten kemikaalien avulla. Myös meikkaaminen tai puutarhanhoito, yhtälailla kuin remontointi tai autoilu, vaativat erilaisia kemikaaleja onnistuakseen. Nykyihmiselle kemikaalit tuntuvat olevan aivan liian olennainen osa elämää.

Kemikaalit eivät ole hyväksi, eivät meille ihmisille, eivätkä myöskään meitä ympäröivälle luonnolle. Jatkuvasti käytettynä saattavat voimakkaat kemikaalit aiheuttaa herkälle ihmiselle allergisia oireita. Tämä ei ole yllättävää, sillä kemikaalit eivät ole luonnollisia aineita ja tästä johtuen ne ovat myös ihmiskeholle vieraita. Ympäristölle kaikkein haitallisimpia ovat kemikaalit, jotka eivät hajoa luonnossa, tai hajoavat hitaasti. Tällöin ne kertyvät eliöihin ja sitä kautta ovat haitaksi koko luonnon kiertokululle, ja aiheuttavat siis pysyviä muutoksia ekosysteemiin.

Ostoksilla ollessamme meidän ihmisten on hyvä miettiä hetki, mitä ostamme. Ovatko kemikaaleja sisältävät tuotteet todella tarpeen, ja jos ovat, niin onko niitä mahdollista korvata luonnonmukaisilla tuotteilla? Nykypäivänä on onneksi huomattu kemikaalien aiheuttamien ongelmien vakavuus, ja yhä enemmän on saatavilla ympäristöystävällisempiä ja terveellisempiä hyödykkeitä.
(Tämän sivun tekstin kirjoitti Tanja Merikoski)

Mikä ihmeen kemikaali?

Kosmetiikka

Pesuaineet

Maalit, liimat ja lakat

Miten turhia kemikaaleja voi välttää?

Linkkejä

Tehtäviä

Alakoululaisten kemikaaliräppejä

Ryhmätöitä yläkoululaisille