Jakson sisältö

Ympäristöongelmat ovat uhkana maapallon tulevaisuudelle ja sen hyvinvoinnille.

Tutkijat pitävät ilmastonmuutosta tämän päivän pahimpana ympäristöongelmana. Kasvihuonekaasut aiheuttavat ilmaston lämpenemistä, mikä taas aiheuttaa monenlaisia ongelmia: myrskyjä, arvaamattomia lämpötilan vaihteluita, vaikeuksia viljelyksillä, eläinten ja kasvien elinympäristön suuria muutoksia, kuivuutta ja tulvia. Eri eläin- ja kasvilajien elinalueiden tuhoutuminen tai heikentyminen sekä sukupuuttoon kuolemiset heikentävät luonnon monimuotoisuutta. Samoin ilmansaasteet ja ruoantuotannosta aiheutuvat ongelmat, kuten esimerkiksi maan kuluminen sekä jätteet aiheuttavat ongelmia. Maapallolla ongelmia aiheuttavaan listaan voidaan vielä lisätä vesipula, vesien saastumisen ja enegiantuotannosta aiheutuvat ongelmat. Eikä lista koskaan taida olla täydellinen. Kuulemme monenlaisista ongelmista lähes päivittäin.

Kaikille näille luonnon ja ihmisen toimintaa uhkaaville ympäristöongelmille lötyy yhteinen tekijä –ihminen. Kulutamme maapallon luonnonvaroja yhä kiihtyvällä vauhdilla. Emme siis huolehdi maasta, joka on elinehtomme.

Jokainen meistä voi toimia luonnonvaroja tuhlailematta ja tällä tavoin huolehtia siitä, että voimme antaa maapallon tuleville sukupolville ainakin yhtä hyvässä kunnossa kuin me sen saimme.

Vihreät silmälasit
Mitä on kestävä kulutus?
Vihreä kuluttaja

Elinkaari-periaate
Ekologinen jalanjälki
Ekologinen selkäreppu
Linkkejä
Lukuvinkkejä
Tehtäviä