Jakson sisältö

Ihmiskunta eli pitkään luontaistalouden varassa harjoittaen mm. metsästys-, kalastus- ja keräilykulttuureja, jotka ovat tyypillisesti luontaistalouden varaan rakentuneita. Ihmisillä oli myös tapana kunnioittaa luonnonvaroja. Niiden käyttö oli kestävällä pohjalla, eli niitä ei kulutettu nopeampaa kuin ne uusiutuivat.

Teollistumisen aikakauden alettua noin parisataa vuotta sitten, luonnonvarojen kulutus kääntyi kuitenkin kiihtyvään kasvuun. Luonnonvaroja alettiin käyttää kestämättömällä tavalla. Nykyäänkin kulutus jatkuu yhä kiihtyvällä vauhdilla, vaikka ympäristöasioihin onkin alettu kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota.

Luonnonvarojen kestämättömän käytön lisäksi nopea väestönkasvu lisää haitallisia ympäristövaikutuksia. Kuten Han Fei-Tzu sanoi noin 500 eKr. :

”Nykyään ihmiset ajattelevat, ettei viisi poikaa ole liikaa. Ja kun jokaisella pojalla on myös viisi poikaa, isoisällä on kuollessaan jo 25 jälkeläistä. Tämän vuoksi ihmisiä on enemmän ja vaurautta vähemmän ihmiset tekevät kovasti työtä ja saavat työstään vähän.”

Ympäristöongelmat ovat uhkana maapallon tulevaisuudelle ja sen hyvinvoinnille.

Tutkijat pitävät ilmastonmuutosta tämän päivän pahimpana ympäristöongelmana. Kasvihuonekaasut aiheuttavat ilmaston lämpenemistä, mikä taas aiheuttaa monenlaisia ongelmia: myrskyjä, arvaamattomia lämpötilan vaihteluita, vaikeuksia viljelyksillä, eläinten ja kasvien elinympäristön suuria muutoksia, kuivuutta ja tulvia. Eri eläin- ja kasvilajien elinalueiden tuhoutuminen tai heikentyminen sekä sukupuuttoon kuolemiset heikentävät luonnon monimuotoisuutta. Samoin ilmansaasteet ja ruoantuotannosta aiheutuvat ongelmat, kuten esimerkiksi maan kuluminen sekä jätteet aiheuttavat ongelmia. Maapallolla ongelmia aiheuttavaan listaan voidaan vielä lisätä vesipula, vesien saastumisen ja enegiantuotannosta aiheutuvat ongelmat. Eikä lista koskaan taida olla täydellinen. Kuulemme monenlaisista ongelmista lähes päivittäin.

Pääasialliset ympäristöongelmat
Ilmansaasteet
Luonnon monimuotoisuuden väheneminen
Ruoantuotannosta aiheutuvat ongelmat
Jätteiden tuotanto
Vesien saastuminen

Lähde: Miller, G. Tyler. Sustaining the earth: an integrated approach. 5 th ed. Brooks/Cole, USA 2002. ISBN0-534-38535-4

Kaikille näille luonnon ja ihmisen toimintaa uhkaaville ympäristöongelmille lötyy yhteinen tekijä –ihminen. Kulutamme maapallon luonnonvaroja yhä kiihtyvällä vauhdilla. Emme siis huolehdi maasta, joka on elinehtomme.

Jokainen meistä voi toimia luonnonvaroja tuhlailematta ja tällä tavoin huolehtia siitä, että voimme antaa maapallon tuleville sukupolville ainakin yhtä hyvässä kunnossa kuin me sen saimme.

Mitä on kestävä kulutus?

Ekotehokkuuden mittareita

Millaisen tuotteen tarvitsen, vai tarvitsenko?

Ekologiset valinnat vaikuttavat

Ympäristömerkittyjä tuotteita ja palveluita

Uutisia
Linkkejä
Lukuvinkkejä
Tehtäviä