Kohdealue:
Palvelut:

Ainolan Alakööki

alakooki1

Alakööki suunnittelee ja toteuttaa elämyksellistä toimintaa varhaiskasvatusyksiköille sekä kehittää ja tukee varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen toimintaa ja kulttuurikasvatusta. Alaköökin luontoseikkailuissa ja toiminnallisilla luontopoluilla lapset tutustuvat luonnon ihmeisiin leikkien, liikkuen, tutkien ja aisteja käyttäen satujen siivittämänä tai tarinoita kuunnellen. (lisää…)


Botania

Botaniassa edustettuina olevat maailman eri ilmastovyöhykkeet tarjoavat viidessä kasvihuoneessa tiedollisesti ja kokemuksellisesti laajan ja virikkeellisen oppimisympäristön ympäri vuoden. Vieraileville ryhmille on tarjolla tehtävämateriaaleja ja opastettuja kierroksia sekä sisällä että ulkopuutarhassa.

http://www.botania.fi


Ekenäs naturum

Tammisaaren luontokeskus

Tammisaaren_luontokeskusEkenäs naturum berättar om Östersjöns och den västnyländska skärgårdens föränderliga natur på ett intressant sätt. I utställningen som är riktad till barn kan man förundra sig över undervattensljud, beundra en fiskarstuga, leta efter främmande arter i ett torrt akvarium och bekanta sig med livet i sumpmarken. Utställningen väcker till eftertanke och får besökaren att fundera på hur han/hon själv kan bidra till att skydda den bräckliga skärgårdsnaturen.

Naturum ordnar guidningar för alla åldersgrupper. Förskole- och lågstadieelever får lära sig om skärgårdsnatur och -kultur med hjälp av sinnen och upplevelser. På guidningen riktad till högstadie- och gymnasieelever koncentrerar man sig på Östersjöns tillstånd och skydd. Vuxengrupperna går på en tidsresa där det berättas om hur naturen och skärgårdskulturen förändrats med åren. Alla guidningar kan skräddarsys enligt gruppens önskemål. Naturum är även med i skogsmulleverksamhet.

Rundan kan påbörjas i auditoriet där det berättas kort om Ekenäs naturum och Ekenäs skärgårds nationalpark, varefter man kan se på en kort dokumentär om nationalparken.

Katso suomeksi: https://www.luontokoulut.fi/palveluntarjoaja/tammisaari/


Ekokumppanit Oy

ekokumppanitEkokumppanit Oy tukee Tampereen seudulla päiväkotien ja koulujen kestävän kehityksen työtä. Vierailemme kouluissa, järjestämme tapahtumia ja tuotamme ympäristökasvatusmateriaaleja. Teemojamme ovat kestävä elämäntapa, arjen ympäristövalinnat ja vastuullinen kuluttaminen. Ekokumppanit Oy sijaitsee ympäristötietokeskus Moreeniassa, Tampereen ydinkeskustassa.

Ympäristökasvatuslehden esittelyssä Ekokumppanien ympäristökasvattaja Harri Helin:
http://www.ymparistokasvatus.fi/yklehti42014/567-lyke-verkoston-ihmisia-harri-helin

 

 

 

 

 

https://ekokumppanit.fi


Harakan luontokeskus

harakkaHarakan luontokeskus tekee monipuolista Itämereen liittyvää ympäristökasvatus- ja valistustyötä: luontokoulu peruskoululaisille  ja ympäristöntutkimuskurssit yläasteelle sekä lukiolaisille, saariseikkailuja päiväkoti-ikäisille sekä kursseja, retkiä ja muita tapahtumia suurelle yleisölle. Harakan saarella yhdistyvät viehättävällä tavalla Helsingin historia ja rikas saaristoluonto. Lisäksi saarella on meriakvaarioita, lasten toiminnallinen satutalo Vellamon Valtakunta ja taiteilijoiden talo.

 

 

 

 

http://www.hel.fi/harakka


Hostel Suomenlinna

suomenlinnaSuomen Leirikouluyhdistys ry:n ylläpitämä Hostel Suomenlinna sijaitsee ainutlaatuisessa ympäristössä Helsingin edustalla. Unescon maailmanperintökohteessa sijaitseva Hostel Suomenlinna tarjoaa toimintaa leirikouluille sekä muille ryhmille. Ympäristökasvatuksellisissa toiminnoissamme painottuvat itämeren saaristoluonto, Suomenlinnan ainutlaatuinen historia ja ympäristö sekä yhteistoiminnan tukeminen.

 

 

 

 

 

http://www.hostelhelsinki.fi/fi/

 


Hyvärilän matkailu- ja nuorisokeskus

Hyvärilässä järjestetään leirit ja leirikoulut ammattitaidolla ja turvallisesti. Erilaiset nuorisoleirit ovat olleet tuttu näky Pielisen rannalla jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Ohjelmavaihtoehtoja on useita ja jokaiselle leirille räätälöidään oma ohjelma ryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaan. Luonto-, seikkailu ja ulkoaktiviteetit ovat perusta, lisäksi voit valita mm. erilaisia kädentaito-ohjelmia tai liikuntaa PielisAreenalla.
Teemme ryhmän toiveiden mukaan myös täysin luontoon ja ympäristökasvatukseen perustuvia leirejä ja hyödynnämme tarvittaessa lähialueen muita luontokohteita (Koli, Hiidenportti, Ruunaa jne.) ja teemme yhteistyötä noiden alueiden ympärsitökasvattajien kanssa.

Myös Hyvärilän kansainvälinen toiminta ponnistaa vahvasti ympäristökasvatuksesta. Erityisesti koordinoimamme LANUPO-hanke “Globaalia äxöniä”- pyrkii tuomaan mm. kouluvierailujen ja tempausten kautta tietoisuutta globaalin kansalaisuuden teemoja lapsille ja nuorille. Hanke järjestää myös koulutuksia ammattilaisille esimerkiksi yhteistyössä Maan Ystävien kanssa. Useat erilliset pienemmät hankkeet (kuten nuorten ryhmätapaamiset ja eurooppalainen vapaaehtoispalvelu) keskittyvät myös usein ympäristöteemoihin sekä käyttävät ympäröivää luontoa ja sen tarjoamia aktiviteetteja (luontopolut, geokätköt, kalastus jne) osana tavoitteellista oppimista niin suomalaisille kuin myös ulkomaalaisille osallistujille.

 

 

http://www.nurmes.fi/hyvarila


Jyväskylän luontokoulu

jyvaskyla

Toimimme keskisuomalaisessa järvimaisemassa ja liikumme vuodenajasta riippuen kanooteilla, lumikengillä, suksilla sekä jalkaisin. Ohjelma perustuu kunnalliseen opetussuunnitelmaan. Tarjoamme luonnonhavainnointia, seikkailua ja tutkimusta koululaisille esikoulusta lukioon. Kummiluokkatoiminta antaa pitkäjänteisyyttä luontokoulutyöhön. Järjestämme koulutusta opettajille sekä TYHY-päiviä kaikille henkilöstöryhmille.

 

 


Karleby Naturskola

Kokkolan luontokoulu / Nuorisokeskus Villa Elba Oy / Ungdomscentra Villa Elba Ab

Kokkolan luontokouluKarleby naturskola verkar som en del av Ungdomscentra Villa Elba, i strandlandskapet vid Gamlahamnsviken invid Rummelö fågelskyddsområde. Naturskolan är grundad 1992 och den är en av Finlands äldsta naturskolor.

Vi stöder skolors och daghems miljöfostran och fostran för hållbar utveckling både lokalt och regionalt. I naturskolan fokuserar vi på upplevelsebaserad inlärning där eleven/barnet självt är aktivt. Eftersom utgångspunkten för den upplevelsebaserade inlärningen är egna upplevelser och observationer så tillbringar vi den största delen av dagen utomhus, året om. Naturskolan har ett eget klassrum samt laboratorium och tre naturskolledare som arbetar året om.

Föpr barn och ungdomar ordnar vi fadderklassverksamhet, ambulerande naturskolverksamhet samt dagsutflykter för skolklasser och grupper från daghem. För vuxna ordnar vi fortbildning inom miljöfostran för de som arbetar med barn och ungdomar, samt programtjänster för olika grupper.

Dessutom är vi lokal främjare av Grön Flagg och vi koordinerar det regionala nätverket inom äventyrspedagogik inom västra Finland. Vi lånar ut material och litteratur inom miljöfostran och producerar material som används lokalt.

Eftersom Villa Elba är ett ungdomscentrum som specialiserat sig på internationell verksamhet, har vi många kontakter till aktörer i andra länder.

Vi har verksamhet på tre språk: finska, svenska och vid behov också engelska.

Mer om vår verksamhet och våra tjänster finns på vår webbsida: www.villaelba.fi

 


Kiertävä luontokoulu Naakka

Kiertävä luontokoulu Naakka on toiminimellä toimiva yritys, joka tekee yhteistyötä järjestöjen kanssa. Luontokoulun opettaja vetää luontoretkiä pääkaupunkiseudun lähiluonnossa perheille, koululaisryhmille ja virkistyspäiviä yrityksille. Retket räätälöidään tilauksen mukaan. Lisäksi tekeillä on luontopolkuja ja ympäristökasvatusmateriaaleja.

Vuonna 2012 Kiertävä luontokoulu teki yhteistyötä Luonto-Liiton Uudenmaan piirin kanssa. Hankkeessa tarjottiin lähiluontoretkiä Helsingin 1-6-luokkalaisille koulun lähiympäristöön. Retkillä saatiin elämyksiä lähiluonnosta, tutkittiin ympäristön muutosta ja opittiin kaupunkieläinten käytäytymisestä. Hanketta tuki Helsingin nuorisoasiankeskus.

 

Katso sarja “LYKE-verkoston ihmisiä” Ympäristökasvatus-verkkolehdessä, esittelyssä Milla Tuormaa, Kiertävä luontokoulu Naakka, Helsingin seutu: http://ymparistokasvatus.fi/lehti22015/621-lykeverkostoihmisiamilla

 

http://kiertavaluontokoulu.fi


Kokkolan luontokoulu

Karleby Naturskola / Nuorisokeskus Villa Elba Oy / Ungdomscentra Villa Elba Ab

Kokkolan luontokouluKokkolan luontokoulu toimii osana nuorisokeskus Villa Elbaa ja sijaitsee Kokkolan Vanhansatamanlahden rannalla, Rummelön lintuvesialueen kupeessa. Luontokoulu on perustettu keväällä 1992 ja se on yksi Suomen vanhimmista luontokouluista.

Tuemme koulujen ja päiväkotien antamaa ympäristökasvatusta ja kestävän kehityksen kasvatusta paikallisesti ja alueellisesti. Luontokoulussa oppiminen on kokemuksellista, elämyksellistä ja toiminnallista. Oppimisen lähtökohtana ovat omat kokemukset ja havainnot, siksi vietämmekin suurimman osan päivistä ulkosalla vuodenajasta riippumatta. Luontokoululla on oma luokkahuone ja laboratorio sekä kolme ympärivuotista työntekijää.

Lapsille ja nuorille järjestämme luontokoulun kummiluokkatoimintaa, kiertävää luontokoulutoimintaa sekä leirikouluja ja päiväretkiä koululuokille ja päiväkotiryhmille. Aikuisille järjestämme ympäristökasvatukseen liittyvää koulutusta kasvatuksen parissa työskenteleville sekä ohjelmapalveluita erilaisille ryhmille.
Lisäksi olemme alueellinen Vihreä Lippu- edistäjä ja koordinoimme alueellista seikkailukasvatusverkostoa Keski-Suomen alueella. Lainaamme myös ympäristökasvatuksen opetusvälineitä ja kirjoja sekä tuotamme opetusmateriaalia paikalliseen käyttöön.

Koska toimimme osana kansainvälisesti tunnettua valtakunnallista nuorisokeskusta, meillä on yhteyksiä myös ulkomailla toimiviin alan toimijoihin.

Toimimme kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja tarvittaessa myös englanniksi.

Tutustu toimintaamme ja palveluihimme tarkemmin! www.villaelba.fi

_____________________________________________________

Karleby naturskola verkar som en del av Ungdomscentra Villa Elba, i strandlandskapet vid Gamlahamnsviken invid Rummelö fågelskyddsområde. Naturskolan är grundad 1992 och den är en av Finlands äldsta naturskolor.

Vi stöder skolors och daghems miljöfostran och fostran för hållbar utveckling både lokalt och regionalt. I naturskolan fokuserar vi på upplevelsebaserad inlärning där eleven/barnet självt är aktivt. Eftersom utgångspunkten för den upplevelsebaserade inlärningen är egna upplevelser och observationer så tillbringar vi den största delen av dagen utomhus, året om. Naturskolan har ett eget klassrum samt laboratorium och tre naturskolledare som arbetar året om.

Föpr barn och ungdomar ordnar vi fadderklassverksamhet, ambulerande naturskolverksamhet samt dagsutflykter för skolklasser och grupper från daghem. För vuxna ordnar vi fortbildning inom miljöfostran för de som arbetar med barn och ungdomar, samt programtjänster för olika grupper.

Dessutom är vi lokal främjare av Grön Flagg och vi koordinerar det regionala nätverket inom äventyrspedagogik inom västra Finland. Vi lånar ut material och litteratur inom miljöfostran och producerar material som används lokalt.

Eftersom Villa Elba är ett ungdomscentrum som specialiserat sig på internationell verksamhet, har vi många kontakter till aktörer i andra länder.

Vi har verksamhet på tre språk: finska, svenska och vid behov också engelska.

Mer om vår verksamhet och våra tjänster finns på vår webbsida: www.villaelba.fi

 

 


Kolin luontokeskus Ukko

Ukko_Opas_tyossaLuontokeskus Ukko tarjoaa luonto- ja ympäristökoulupalveluita ympäri vuoden Kolin kansallispuistossa.

Luontokeskuksen pysyvä näyttely kertoo Kolin ainutlaatuisesta geologiasta, luonnosta, historiasta sekä kulttuuriperinnöstä ja muodostaa luokkaretkelle hyvän pohjan yhdessä luontokeskuksen vaihtuvien näyttelyiden ja kuvaesitysten kanssa. Luontokeskuksesta löytyy kaksi  pienempää kokoustilaa sekä 200 hengen täysin varustettu auditorio.

Ammattioppaittemme kanssa lapset ja nuoret pääsevät kokemaan ja näkemään mitä moninaisimpia luontoon liittyviä asioita. Aiheina voivat olla esimerkiksi  geologia,  vanhat metsät, perinneympäristöt, historia tai kulttuuri. Erilaisia reittejä löytyy kymmenin kilometrein.

Opetuksellisen ohjelman lisäksi tarjolla on luonto- ja liikuntaseikkailuja, kuten luolaretkiä, ratsastusta, lumikenkäilyä ja laskettelua. Kolilla on paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja.

Tervetuloa oppimaan Kolin kansallismaisemaan!

 

http://www.luontoon.fi/kolinluontokeskus


Kumpulan koulukasvitarha

Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry

Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen toiminta-ajatuksena on syventää lasten ja nuorten luontosuhdetta sekä tukea kaikenikäisten hyvinvointia. Toimintaa järjestetään Kumpulan koulukasvitarhan 4,3 hehtaarin kulttuurihistoriallisestikin arvokkaassa puutarhassa sekä päiväkotien, koulujen ja nuorisotalojen yhteydessä.

Tule mukaan toimintaan: Lasten leirit ja kerhot, koulu- ja päiväkotivierailut, nuorten työkokeilut ja työpajatoiminta Vihreän Oksan Werstas, perhekerhot, puutarhan avoimien ovien tapahtumat.

 

 

 

http://kasvitarha.munstadi.fi


Kuopion luonnontieteellinen museo

ELÄMYKSIÄ ITÄSUOMALAISESTA LUONNOSTA

Kuopion_Museo_Marko_KeloKuopion luonnontieteellinen museo painottaa ympäristökasvatustoiminnassaan luonnon monimuotoisuuden ymmärtämistä ja kunnioittamista. Haluamme myös kannustaa ihmisiä luontoharrastuksen aloittamiseen ja syventämiseen.

Luontoaiheiset näyttelyt Kuopion museossa ovat ympäristökasvatuksemme tunnetuin muoto. Lisäksi järjestämme ympäristöpainotteista museo-opetusta kaikenikäisille. Tarjolla on näyttelyopastuksia, omatoimisia tehtäviä, toiminnallisia työpajoja ja asiantuntijoiden pitämiä luentoja. Olennainen osa ympäristökasvatustoimintaamme ovat retket Kuopion parhaisiinKupopion_Museo_Janne_Voutilainen luontokohteisiin.

 

 

 

 

 

 

http://kuopionmuseo.fi

 


Kvarkens naturskola

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMålgrupp:  svenskspråkiga daghem och skolor i södra och mellersta Österbotten

Kvarkens naturskola är en ambullerande naturskola som erbjuder program för daghem och skolor i deras närmiljö. Naturskolan kan också använda sig av naturstigar och olika rekreationsområden i sin undervisning. Naturskolans program är åldersanpassade och planeras i enlighet med undervisningsområdenas biotoper samt årstiderna. Kvarkens naturskola ordnar även fortbildningstillfällen för lärare och daghemspersonal.

 

 

 

 

 

http://naturochmiljo.fi/malgrupper/larare/kvarkens_naturskola/


Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS

Luonnontieteellinen museo-EmiliaKurilaTutkimus eläväksi – oivalluksista muutokseen!

Helsingin yliopistoon kuuluva Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus säilyttää, tutkii ja esittelee yleisölle maamme luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia.

Luonnontieteellinen museo ja kasvitieteelliset puutarhat ovat elämyksellisiä yleisökohteita, joiden tavoitteena on kertoa luonnontieteen uusimmista tutkimustuloksista ja popularisoida luontotietoa ihmisiä puhuttelevalla tavalla. Tarjolla on myös suuri valikoima eri kohderyhmille suunniteltuja opastuksia ja työpajoja eri aihepiireistä.

 

http://www.luomus.fi/fi


Luontokapinetti

l590_luontokapinetti_nayttely1Pöytyän kunnan Yläneen Hovilanmäki on leimallisesti vanhojen koulurakennusten ympärille rakentuva tunnelmallinen ja moniulotteinen miljöö keskellä Yläneen Kirkonkylää. Koulurakennukset ja niiden yhteyteen 1970-luvulla rakennettu tehdashalli on vuonna 2002 kunnostettu Luontokapinetti-nimen alla toimivaksi monipuoliseksi luontokeskukseksi.

Ensi sijassa Luontokapinetti on luontonäyttely.  600 m2 näyttelyyn on mahdutettu koko maailmankaikkeus. Pitkälle edennyt harrastaja löytää sen yksityiskohtiin uppoutumalla aina uutta opittavaa, mutta yhtä hyvin siellä voi viihtyä pitkään vain ihastellen näyttelyn visuaalisesti kauniita yksityiskohtia.

Näyttelyyn voi tutustua joko omatoimisesti tai oppaan kanssa. Oppaan johdolla näyttelykokonaisuus syvenee kokonaiseksi korkokengillä kuljettavaksi luontoretkeksi ilman hyttysiä ja räntäsadetta, jotka nekin näyttelykäynnin jälkeen kukaties tuntuvat jotenkin – luonnollisilta…

Kapinetti on myös kokoontumisen paikka. Kokoukset, juhlat ja illanistujaiset järjestyvät tämän vanhan tunnelmallisen hirsikoulun isossa luokkasalissa.

Luontokapinetissa toimii myös luontokoulu. Koululaisille, luokka-asteista riippumatta, näyttely ja sen oheen rakennetut opetuspaketit tarjoavat mahdollisuuden syventää ja konkretisoida tunnilla opittuja asioita.

 

http://www.luontokapinetti.fi

 


Luontokoulu Arkki

arkkilogoLuontokoulu Arkki tarjoaa elämyksellistä opetusta tapahtumissa ja luontokoulupäivissä Korkeasaaressa. Tarjontaa on jokaiselle vuosiluokalle peruskoulusta lukioon. Painotamme tutkivaa oppimista ja luonnonsuojelua. Toiminta on maksutonta helsinkiläisille koululuokille. Tutkimusretki Korkeasaareen -kevätretkiohjelmasta peritään materiaalimaksu. Karkkikuva_ulkonaesällä luontokoulussa järjestetään kesäleirejä alakouluikäisille.

Luontokouluohjelmat helsinkiläisille 3.–6.luokille (4h) syys–huhtikuussa:  Päivä etologina, Tiikerinsuojelijoiden jäljillä, Elämää lumen ja jään maassa.

Teemaviikko 6.–9.luokille (2h) marraskuussa, vaihtuva teema.

Koululaiskonferenssi yläkouluille ja lukioille keväällä (6h).

1.–9.luokille: Tutkimusretki Korkeasaareen -retkiohjelma toukokuussa (1,5h) ja Koulujen Korkeasaaripäivä syyskuussa.

 

https://www.korkeasaari.fi/ryhmapalvelut/luontokoulu/


Luontokoulu Haili

haili3Luontokoulu Haili on Kotkan kaupungin yksikkö, joka tarjoaa luonto- ja ympäristöaiheista opetusta sekä kotkalaisille että ulkopaikkakuntalaisille. Luontokoulu Hailin opetus painottuu Itämeren ja Kymijoen ekosysteemeihin, unohtamatta kuitenkaan metsä- ja suoekosysteemejä, kulttuuriympäristöä tai kaupunkiluontoa.

 

Ympäristökasvatuslehden esittelyssä Hailin toiminnanjohtaja Tiina Lecklin:
http://www.ymparistokasvatus.fi/yklehti3-2014/551-etusivu3-2014-juttu2

 

 

http://www.kotka.fi/asukkaalle/koulutus_ja_opiskelu/luontokoulu_haili


Luontokoulu Korento

Tampereen luontokoulu KorentoTampereen luontokoulu Korento sijaitsee 35 km Tampereen keskustasta. Upeassa ympäristössä on monta sataa hehtaaria monimuotoista metsää, Kiimajoki sekä maaseutumaista kulttuuriympäristöä. Tampereen luontokoulu Korento tarjoaa mm. opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmiin pohjautuvia toiminnallisia luontokoulupäiviä, koulutusta kasvattajille ja kesäkursseja tamperelaisille lapsille ja nuorille. Luontokoulun palveluihin kuuluu myös toimia Vihreä lippu-edistäjänä Tampereella (Pirkanmaa).

Katso sarja “LYKE-verkoston ihmisiä” Ympäristökasvatus-verkkolehdessä, esittelyssä Anne Viitalaakso, Tampereen luontokoulu Korento, Tampere: http://ymparistokasvatus.fi/ykverkkolehti3-2015/643-lyke-verkoston-3-2015

Katso myös esittely Korennosta https://www.youtube.com/watch?v=1hmgFD_WTJk

 

http://luontokoulu.blogit.tampere.fi

 


Luontokoulu Tikankontti

Luontokoulu Tikankontti 4Tikankontti tarjoaa luontokouluopetusta ensisijaisesti kummiluokille. Kummiluokkana voi olla päiväkodin esiopetusryhmä tai peruskoulun luokka. Kummiluokille on neljä luontokoulupäivää lukuvuodessa eri vuodenaikoina.

Päivän tai muutaman tunnin mittaista luonto-opetusta järjestetään tarpeen mukaan koulun tai päiväkodin lähimetsässä ja lähiseudun luontokohteissa. Luontokoulu kouluttaa myös kasvattajia luonnontuntemuksessa sekä ulko-opetuksessa.

Luontokoulu Tikankontin ohjelmat sisältävät luonnontuntemusta, ulkona oppimista eri oppiaineissa, draamaa  ja vanhan kulttuurin tuntemusta. Ohjelmissa pääsee eläytymään omakohtaisesti valittuun teemaan kaikkia aisteja hyödyntäen.

Leirikoulut toteutetaan yhdessä Ruoveden luontokoulun kanssa Isojärven ja Seitsemisen kansallispuistoissa tai Oriveden Eräjärvellä, Einon Pirtillä. Kansallispuistoissa luontokoulut hoitavat kaikki järjestelyt ja luokka voi nauttia vanhan metsän taiasta luonnon keskellä.

Tikankontti on alueellinen Vihreä lippu -edistäjä. Kestävä elämäntapa on toiminnan perusta.

Ympäristökasvatuslehden esittelyssä Tikankontin johtaja Aulikki Laine:
http://ymparistokasvatus.fi/lehti12015/603-lyke-verkoston-ihmisia-aulikki-laine

 

http://www.tikankontti.fi


Meriharjun Luontotalo

vareja-etsimassaMeriharjun luontotalo on Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen toimipaikka, joka on erikoistunut luonto- ja ympäristöasioihin. Luontotalo sijaitsee Vuosaaren Uutelassa, kallioisen mäntymetsän keskellä lähellä merta. Tarjoamme luontokouluohjelmia yhteistyössä opetusviraston kanssa helsinkiläisille ala- ja yläkoulujen oppilaille. Luontokoulupäivämme ovat elämyksellisiä ja kestävään elämäntapaan kannustavia.

Järjestöt ja nuorten ryhmät voivat käyttää tiloja koulutuksiin, kokouksiin, tapahtumiin ja leireihin.MeriharjunLuontotalo_IMG_5613

 

http://luontotalo.munstadi.fi


Naturskolan Uttern

Målgruppen: svenskspråkiga skolor och daghem i hela landet

Naturskolan Uttern har sedan 1986 undervisat och inspirerat elever och lärare från hela Svenskfinland. Vår undervisning är högklassig och är förankrad i läroplanen för grundskolan. En naturskoldag med oss är inte bara en vanlig friluftsdag, utan en genomtänkt pedagogisk utedag där alla lär sig något nytt.

Naturskolan handleder deltagarna till egna upplevelser, upptäckter, kunskaper och småningom förståelse. Genom lekar och uppdrag får barnen upptäcka naturen omkring sig med alla sinnen. En dag i naturskolan ger naturkunskap, motorikträning och motion, samvaro i naturen och uppmuntrar till samarbete.

Naturskolan har verksamhet i västra Nyland och huvudstadsregionen. Vi ordnar också lägerskolor.

http://naturochmiljo.fi/malgrupper/larare/naturskolan_uttern/


Pienniemen luontokeskus

Pienniemi2Pienniemi tarjoaa Saimaan retkeilijöille sula-aikana ja talvisin majoitusta, saunaa ja ruokaa, metsäsuomalaista osallistavaa elämäntapaa jylhien kalliovuorten kainalossa, Saimaan luontorikkauksien keskellä. Pienniemi saavutetaan oman kehon voimalla liikkuen Saimaan ikivanhoja vesireittejä pitkin meloen ja soutaen, talvisin jäitä pitkin hiihtäen, potkukelkalla, lumikengillä kävellen. Pienniemi tarjoaa ympärivuotista suojaa retkeilijöille Pienniemen metsätorpassa, erätulilla -laavulla, savottakämpässä, lumiluolassa. Pienniemellä luonto on aina läsnä. Myyttisiin esi-isiimme liitetään luonnonläheisyys: elivät luonnosta ja luontoa kunnioittaen. Pienniemellä pääsee tuntemaan luontoa ja osallistumaan metsäsuomalaiseen elämään, arkisiin monimuotoisiin työtapoihin ja oppimaan mm. mitä myyttiset loitsut ilmensivät.

Retkillä vahvistetaan / herätellään luontosuhdetta, ja luonto toimii terveyttävänä, luovana, liikunnallisena oppimisympäristönä vuodenaikojen rytmissä, henkiseen ja fyysiseen minuuteen sukellettaessa. Luonnon rytmin kautta peilataan omaa rytmiä. ”Kaikki vaikuttaa kaikkeen”. Luonto antaa unelmille siivet!

Mottoni:
Liikkumaan on ihminen luotu, niin kuin vesi, puu, eläin – Luonnossa Energia virtaa

Opas Tiinalla on luontoliikuntakalustoa: kajakkeja (20 oppilaalle) avokanootteja 20 oppilaalle, kirkkovene, lumikenkiä sekä myös mahdollisuus mittaviin ryhmän ohjauksiin mm höyrylaiva- laivan kämppä tukialuksena.

Pienniemi Pienniemi_luonteri_ja_pienniemen_kuutamo2-24.9-15 Pienniemi_luonteri_ja_pienniemen_kuutamo-24.9-15 Pienniemi4


Porvoon luontokoulu

Porvoon luontokoulu on kiertävä luontokoulu eli luontokoulupäivät järjestetään koulujen ja päiväkotien lähiympäristössä, virkistysalueilla ja luontopoluilla. Ohjelmia tarjotaan eri luontotyypeille ja vuodenajoille. Toiminnan painopisteet ovat kummiluokkatoiminta ja muut lapsille ja nuorille suunnatut luontokoulupäivät sekä ammattikasvattajille suunnatut ympäristökasvatuskoulutukset ja muut toimintapäivät.

https://peda.net/porvoo-borgå/mytagv/plk


RetkiRuovesi

Järjestämme lasten luontopäiviä peruskoululaisille, päivähoitoikäisille ja muille lapsiryhmille. Päiväohjelma voidaan toteuttaa omissa tiloissamme metsän keskellä, Helvetinjärven ja Seitsemisen kansallispuistossa, Siikanevan soidensuojelualueella tai ryhmän omassa lähikohteessa. Meillä on myös oma kotieläinpiha, jossa lapset saavat osallistua eläinten hoitamiseen. Syysiltoina myös lepakkoretket ovat mahdollisia.


Saaristomeren luontokoulu – Skärgårdshavets Naturskola – Archipelagi natureschool

saaristomeri2Luontokoulumme toimii Saaristomeren kauniissa ja ainutlaatuisessa luonnossa. Täällä meillä on lähellä meri- ja metsäluonto sekä saariston kulttuuri. Saaristomeren salat tulevat tutuiksi itse tutkimalla ja kokemalla. Pääasiassa järjestämme leirikouluja, mutta paikallisille kouluille järjestämme myös luontokoulupäiviä koulun omassa lähiympäristössä.

Vi talar även svenska och har erfarenhet av språkbadsgrupper.

 

 

http://www.luontokoulu.fi/?l=fi

 


Saimaan luontokeskus Riihisaari

NestorikuvaRiihisaari – Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus sijaitsee Savonlinnan keskustassa ja Olavinlinnan vieressä. Vanhassa viljamakasiinissa toimivat yhdessä Savonlinnan maakuntamuseo ja Metsähallitus. Metsähallituksen luontonäyttely ja museon kulttuuriperintöön painottuva näyttely ovat toistaiseksi erilliset, mutta sulautuvat lähitulevaisuudessa.

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näyttelyissä kävijä saa kattavan katsauksen alueen luonto- ja kulttuuriarvoihin – oman lisänsä varsinaisten näyttelyiden päälle tarjoaa upea museolaivasto touko-syyskuussa Riihisaaren laiturissa.

Koululaisille ja varhaiskasvatusryhmille on tarjolla useita erilaisia teemapajoja perusnäyttelyiden lisäksi. Vetehisen kierros, Taitajan talismaani, Sukellus Saimaaseen, Kuutin kaverit tai Norpan pesäpuuhat vievät elämykselliselle matkalle alueen luontoon ja historiaan. Pajojen kuvaukset ja varaukset, http://www.savonlinna.fi/riihisaari/opastukset/koululais-ja-varhaiskasvatusryhmille, p. 044 417 4466.

 

http://www.luontoon.fi/saimaanluontokeskus

 

 

 


Sarin Niittypalvelut

Niitty, Sarin NiittypalvelutSarin Niittypalvelut tarjoaa toiminnallisia oppitunteja lähiluonnossa. Keskeistä on luonnon kunnioittaminen sekä eläytyminen tehtävien, leikkien ja aistiharjoitusten avulla. Sarin erityisosaamista ovat perinnemaisemat, mutta oppituntien aiheina ovat erilaiset luontoon ja ympäristöön liittyvät teemat.

 

 

 

 

 

 

http://www.niittypalvelut.fi/niittypalvelut/


Suomen luontokeskus Haltian luontokoulu, Finlands naturcentrum Haltias naturskola

haltiaSuomen luontokeskus Haltian luontokoulussa, näyttelyissä ja lähiluonnossa kouluryhmät pääsevät oppimaan, kokemaan, innostumaan ja toimimaan itse! Tarjolla on luontokoulupäiviä, luontopolkuretkiä, näyttelyopastuksia sekä leiritoimintaa kesäisin. Haltian luontokoulu järjestää myös monipuolista koulutusta kasvattajille.

Haltiassa nuoret tutustuvat Suomen ainutlaatuiseen ja vaihtelevaan luontoon sekä suomalaisen kulttuurin vuoropuheluun luonnon kanssa. Haltian luontokoulussa painotetaan myös luonnon monimuotoisuutta, retkeilytaitoja sekä ympäristövastuullisuutta. Haltian luontokoulun ja muun ympäristökasvatustoiminnan ensisijainen kohderyhmä on 5.-9.-luokkien oppilaat.

Målgrupp: skolgrupper från huvudstadsregionens kommuner och hela landet

Finlands naturcentrum Haltias naturskola, utställningar och naturen omkring ger skolgrupper möjlighet att inhämta kunskaper och upplevelser, bli inspirerade och vara aktiva! Vi erbjuder naturskoldagar, naturstigsutflykter, utställningsguidningar samt lägerverksamhet på somrarna. Haltias naturskola ordnar även mångsidiga utbildningar för pedagoger.

I Haltia får barn och ungdomar bekanta sig med Finlands unika och varierande natur samt med den finländska kulturens dialog med naturen. I Haltias naturskola betonas naturens mångfald, friluftsfärdigheter och miljöansvar. Den primära målgruppen för Haltias naturskola och övrig verksamhet inom miljöfostran är elever i årskurs 5-9.

 

https://www.haltia.com/fi/luontokoulu/


Tammisaaren luontokeskus

Ekenäs naturum

Tammisaaren_luontokeskusTammisaaren luontokeskus kertoo kiinnostavasti Itämeren ja länsiuusmaalaisen saariston muuttuvasta luonnosta. Lapsille suunnatussa näyttelyssä voi ihmetellä vedenalaisia ääniä, ihastella kalastajamökkiä, etsiä vieraslajeja kuivasta akvaariosta ja tutustua kosteikon elämään. Saaristossa tapahtuneet muutokset paljastuvat jännittävien luukkujen takaa, ja lopuksi jokainen voi antaa oman lupauksensa siitä, miten toimia Itämeren ja saariston hyväksi.

Luontokeskus järjestää opastettuja kierroksia kaikenikäisille. Esikoulu- ja alakouluryhmien opastuksella tutustutaan saaristoluontoon ja sen asukkaisiin elämysten ja aistien avulla. Yläkoulu- ja lukiolaisille suunnatulla opastuksella keskitytään Itämeren ympäristön tilaan ja sen suojeluun. Aikuisten kierroksella lähdetään aikamatkalle, jossa kerrotaan miten luonto ja saaristolaiskulttuuri ovat muuttuneet vuosien saatossa. Kaikkia opastuksia voi räätälöidä ryhmän toiveiden mukaan. Tammisaaren luontokeskus on myös mukana metsämörritoiminnassa.

Opastukset voi aloittaa auditoriossa, jossa kerrotaan lyhyesti Tammisaaren luontokeskuksesta ja Tammisaaren saariston kansallispuistosta sekä katsotaan aiheeseen liittyvä dokumentti.

Se på svenska: https://www.luontokoulut.fi/palveluntarjoaja/ekenas-naturum/

 

http://www.luontoon.fi/tammisaarenluontokeskus


Tiedekeskus Pilke

Tiedekeskuksessa ja Ulko-oppimisalueella Mottimetsässä järjestämme työpajoja ja muita oppimiskokonaisuuksia, jotka tukevat metsäsuhteen kehittymistä. Aiheena on metsien kestävä käyttö eri näkökulmista: talous, ekologinen, kulttuurinen ja sosiaalinen näkökulma ovat aina mukana.

 

 

https://www.tiedekeskus-pilke.fi/fi/


Timosenkosken luontokoulu

timosenkoskiSuomen pohjoisimmassa luontokoulussa retkeillään ja seikkaillaan metsissä ja suolla alakoululaisten kanssa ympäri vuoden. Ohjelmat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan: syksyllä on metsä- ja suoretkiä, talvella lumitutkimuksia sekä sisätiloissa planetaario, keväällä puolestaan linturetkiä. Koulut voivat tilata luontokoulupäivän myös omalle koululleen.

 

 

 

 

 

http://www.timosenkoski.net


Urpolan luontokeskus, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut

luontokeskus_lyken_nettisivuille Mikkelin seudun ympäristöpalvelut ylläpitää Urpolan luontokeskuksen toimintaa sekä huolehtii sen läheisyydessä olevasta luonnonsuojelualueesta. Luontokeskus toimii Mikkelin vanhimmassa, vuodelta 1782 peräisin olevassa asuinrakennuksessa Pikku-Urpolassa, jonne kootaan kesäkauden ajaksi vuosittain vaihtuva näyttely. Rakennuksesta löytyy myös tietoa Urpolan historiasta sekä Etelä-Savon luonnosta.
Luontokeskuksen tavoitteena on täydentää koulujen ja päiväkotien ympäristökasvatusta sekä tuoda esille ympäristöön ja luontoon liittyviä asioita. Luontokeskuksella järjestetään toimintatuokioita päiväkoti- ja koululaisryhmille. Ohjelma suunnitellaan vierailevan ikäluokan mukaisesti ja oppiminen tapahtuu toiminnallisesti lähiympäristössä. Erilaisia toimintatuokioita järjestetään myös aikuis- ja erityisryhmille. Lisäksi luontokeskuksella toimii kesä- ja heinäkuussa alakouluikäisille suunnattu luontokerho. Luontokeskus on auki toukokuun alusta elokuun loppuun.

image001

&nbsp

 

http://www.urpolanluontokeskus.fi

 


Valonia

ValoniaValonia on Varsinais-Suomessa toimiva kestävän kehityksen ja energia-asioiden asiantuntija- ja palveluorganisaatio. Valonia tarjoaa palveluita mm. kunnille ja muille julkisen sektorin toimijoille, yrityksille sekä järjestöille ja yhdistyksille. Valonia tuo yhteen erilaisia toimijoita ja luo verkostoja sekä uutta yhteistyötä kestävän kehityksen teemojen ympärille ja toimii ajankohtaisen tutkimustiedon levittäjänä ja hyödyntäjänä. Kuluttajille ja kotitalouksille Valonia tarjoaa sekä tietoa että tapahtumia.

Valoniasta saa tukea mm. Varsinais-Suomen koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen ohjelmatyöhön sekä ympäristökasvatuksen teemapäivien ja -viikkojen suunnitteluun. Valonia järjestää tapahtumia ja koulutusta kasvattajille ja tukee Vihreä lippu -ohjelman osallistujia alueellisena edistäjänä molemmilla kotimaisilla kielillä. Lisäksi Valoniasta voi tilata ympäristökasvatuskoulutusta, ulkona oppimisen ohjausta ja luontokoulupalvelua.

 

 

 

https://www.valonia.fi/fi/


Vantaan luontokoulu

Vanhin suomenkielinen luontokoulu sijaitsee upeassa perinnemaisemassa Sotungissa Sipoonkorven vieressä. Tarjoamme luonto-opetusta metsässä tutustuen monipuolisesti luontoon havainnoiden ja kokien. Toiminta painottuu kummiluokkaopetukseen sekä pääkaupunkiseudun kasvattajille suunnattuihin kursseihin. Kurssitarjonta ulottuu metsämörri-kursseista yrtteihin ja ötököihin. Suurelle yleisölle järjestämme muutamia sunnuntaikahviloita vuodessa.

Katso sarja “LYKE-verkoston ihmisiä” Ympäristökasvatus-verkkolehdessä, esittelyssä Olli Viding, Vantaan luontokoulu: http://ymparistokasvatus.fi/lehti-1-2016/690-lyke-verkosto-olli-viding

 

 

http://www.vantaanluontokoulu.fi

 


Villa Elfvikin luontokoulu

elfvikVilla Elfvikin luontokoulun tavoitteena on täydentää espoolaisten koulujen ja päiväkotien ympäristökasvatusta ja edistää lasten ja nuorten luonnontuntemusta. Opetuksessa painotetaan lajintuntemusta, vesi- ja metsäekologiaa, luonnon monimuotoisuutta sekä kestäviä elämäntapoja. Luontokoulu toimii vanhassa jugend-talossa, joka toimii luontotalona.  Opetuksessa onkin mukana myös esteettinen sekä kulttuurihistoriallinen näkökulma.

http://www.espoo.fi/fi-FI/Asuminen_ja_ymparisto/Ymparisto_ja_luonto

 

 

 

http://www.espoo.fi/villaelfvik


Ympäristökoulu Kuukkeli /Nuorisokeskus Marttinen

Ympäristökoulu Kuukkeli toteuttaa ympäristökasvatuksellista ohjelmaa kaikenikäisille Marttisen saaren kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä Virroilla. Ympäristökoulun kotipesä on Marttisen entisen pappilan väentuvassa, johon on kunnostettu viihtyisät ja toimivat tilat sisällä tapahtuvaan opiskeluun.

Marttisen saaren vesistöt, luontopolku ja lintutorni tarjoavat monipuolisia aineksia elämykselliseen ympäristökasvatukseen. Vanhan luonnonhoitometsän naavapartaisten kuusien katveeseen on rakennettu luonnon oma luokkahuone, Metsäestradi, johon voidaaan kokoontua yhdessä pohtimaan vastauksia heränneisiin kysymyksiin. Kulttuuriympäristökasvatuksen aihealueeseen aineksia löytyy Perinnekylästä, jossa voi ihastella vanhaa rakennusperintöä aina 1700-luvulta alkaen.

Ympäristökoulu Kuukkeli järjestää opetus- ja ohjelmapalveluita niin leirikouluille, rippileireille kuin päiväkoti-ikäisillekin. Ympäristökoulun tavoitteena on vahvistaa jokaisen omaa luontosuhdetta sekä ympäristövastuullista ajattelua. Ohjelmia räätälöidään tarvittaessa kohderyhmän mukaan.

Esimerkkejä Ympäristökoulu Kuukkelin ohjelmista: Toivo herää Tuhlandiassa, Ympäristötiedon tikapuilla, Luontokuvaajan kuukkelikoulu, Kuukkeli, metsän emäntä omassa ympäristössään ja Aistimatka makujen maailmaan.

 

http://www.marttinen.fi/fi/nuorisokeskus


Ympäristökoulu Luppo /Nuorisokeskus Piispala

luppo-laurikuvaaNuorisokeskus Piispalan ympäristökoulu LUPPO järjestää ympäristökasvatus -aiheisia leirikouluohjelmia. Toiminnallinen Luppo-päivä pitää sisällään luonnossa liikkumista ja toimimista, havainnointia ja herkistymistä, taidetta ja tuunausta. Luppo-päivään sisältyy myös geoetsintää eli luontoseikkailu GPS-laitteita apuna käyttäen.

Pohjoisessa Keski-Suomessa Kannonkoskella toimiva ympäristökoulu Luppo noudattaa ympäristökoulu -kriteerejä, joissa korostuu vastuullinen käyttäytyminen ja kestävän elämäntavan muodostuminen. Myös luonnon tunteminen on tärkeää, mutta sen lisäksi Lupossa halutaan tietoisesti edetä ja ohjata lapsia/nuoria kohti ympäristötietoisuutta, ympäristövastuullisuutta ja kestäviä valintoja.

Ympäristökoulu -paketin suositeltava vähimmäiskesto on yksi päivä, jolloin Luppo-päivä on yhtenäinen kokonaisuus, jossa herkkyydestä ja tiedollisista harjoituksista edetään kohti omia kokemuksia ja vastuullista käyttäytymistä tukevia harjoituksia. Luppo tarjoaa myös lyhyempiä ohjelmia, kuten aistiherkkyyttä kehittäviä luontoretkiä.

 

 

http://www.piispala.fi/fi/etusivu/


Ympäristökoulu Polku /Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus

kierkepienitietoisku50wYmpäristökoulu Polku tarjoaa innostavia opetustuokioita lapsille sekä monipuolisia kursseja ja ympäristökasvatusmateriaaleja kasvattajille. Suomen vanhimmassa ympäristökoulussa keskitytään kulutuksen ympäristövaikutuksiin ja luonnonvarojen vastuulliseen käyttöön. Opetuksessa käytetään mm. nukke- ja varjoteatteria, vihreää draamaa ja toiminnallisia tehtäviä. Ryhmät voivat myös tulla vierailulle opetusluokkaamme, jossa on näyttely kestävän kulutuksen teemoista tai saada opastuksen Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen. Lisäksi lainaamme ympäristöaiheisia näyttelyitä ja järjestämme ympäristökerhoja.

Toimimme pääkaupunkiseudulla yhteistyössä HSY:n jätehuollon kanssa. Sen tarjoamia oppituokioita voi tilata Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kirkkonummella tai Kauniaisissa toimiville kouluille ja päiväkodeille maksutta. Vuosittain valitaan lisäksi 8-10 kummikoulua, jotka saavat laajempaa tukea koulun ympäristötyöhön. Koulutamme myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella tilauksesta. Pyydä tarjous!

 

 

https://www.kierratyskeskus.fi/ymparistokoulutus


Ympäristökoulu Regina/ Nuorisokeskus Anjala

regina_nuotiolla_talvella_2013Ympäristökoulu Regina on osa Nuorisokeskus Anjalaa toimintaa. Tilat sijaitsevat vanhassa Regina-koulussa, idyllisessä kartanomiljöössä, Kymijoen rannalla. Historiallinen puistoalue ja ympäröivät metsät antavat oivan mahdollisuuden toteuttaa ympäristövastuullisuutta edistävää ohjelmaa muun muassa draaman ja seikkailukasvatuksen keinoin.

Päiväkodeille ja koululaisille on tarjolla ohjelmaa aina sadunomaisista seikkailuista leirikouluihin ja päiväretkiin. Nuorille ja aikuisille järjestetään ympäristövastuullisuutta edistäviä koulutuksia ja virkistyspäiviä. Lisäksi Ympäristökoulu Regina järjestää jokaiselle Kouvolan nelosluokalle kaksi opetussuunnitelmaa tukevaa ympäristökoulupäivää lukuvuoden aikana.

Katso sarja “LYKE-verkoston ihmisiä” Ympäristökasvatus-verkkolehdessä, esittelyssä Kirsi Sali, Anjalan nuorisokeskus/ Ympäristökoulu Regina, Kouvola: http://ymparistokasvatus.fi/lehti2-2016/705-lyke-2-2016

 

 

 

https://www.nuorisokeskusanjala.fi


Ympäristökoulu/ leirikoulu Metsätähti

Leirikoulu Metsätähti 22Ympäristökoulussa on käytössä mielenkiintoinen shoppailusimulaattori, jonka avulla tehdään ostoksia. Kassakuittiin ei kuitenkaan tule euroja vaan tuotteiden aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt ja niiden kuluttamat luonnonvarat kiloina. SimShop on mielenkiintoinen ja havainnollinen väline oppia lisää ilmastonmuutoksen hidastamisesta. Ympäristökoulussamme on myös muutamia kilpailuja ja ympäristöasioita havainnollistavia toimintoja.

 

 

metsatahti_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://leirikoulu.net


Ålands naturskola

Målgrupp: Alla åländska grundskolor. Ålands naturskola kan också erbjuda naturskolprogram till lägerskolor som besöker Åland.

Ålands naturskola ordnar uteundervisning året om, oftast i skolornas närmiljö, men vi kan också träffas på något annat lämpligt naturområde. Naturskolan kan också ordna fortbildningstillfällen i form av inspirationsträffar för lärare och daghemspersonal.

http://naturochmiljo.fi/malgrupper/larare/alands_naturskola/